Ingredients:
- Oil. 1/2 cup
- Rice. 1/2 kg
- Onions. 2 Medium
- Garlic Ginger. 1 tablespoon
- Whole spices. 1 tablespoon
- cumin. 1 teaspoon
- Crushed pepper. 1 teaspoon
- Crushed hot spices. 1 teaspoon
- Salt. to taste
- Yogurt. 4 tablespoons
- Carrots. 1 large
- Capsicum. 1 large
- Cabbage 1 cup
- tomato. 2 Medium
- Green chilli . 4 to 5
- Crushed red chilli. 1 tablespoon
Method :
- Wash and soak the rice
- Fry sliced onion in oil. Do not brown it too much then add hot spices
- Then add garlic, ginger, tomato, chopped red pepper, cumin, salt, yogurt
- Add and fry
- Add the soaked rice to the spices and add water an inch above the rice and let it cook
- Cut capsicum, cabbage, carrot and green chilli lengthwise into julienne form when half of the rice water is dry add vegetables
- Add green chillies too
- When the rice water is dry, sprinkle with all spice powder and cover over low heat for 10 minutes.
- Serve with any type of raita
ویجیٹیبل پلاؤ
اجزاء :
آئل. 1/2کپ
چاول. 1/2کلو
پیاز. 2 میڈیم
لہسن ادرک. 1 کھانے کا چمچ
ثابت گرم مصالحہ. 1 کھانے کا چمچ
زیرہ. 1 چاے کا چمچ
کٹی کالی مرچ. 1 چاے کا چمچ
پسا گرم مصالحہ. 1 چاے کا چمچ
نمک. حسبِ ذائقہ
دہی. 4 کھانے کے چمچ
گاجر. 1 بڑی
شملہ مرچ. 1 بڑی
بند گوبھی. 1 کپ
ٹماٹر. 2 میڈیم
ہری مرچ. 4سے5
کٹی لال مرچ. 1 کھانے کا چمچ
ترکیب :
چاول دھو کر بھگو دیں
آئل میں سلائس پیاز کر کے فرائی کریں. اسے زیادہ براون نہیں کرنا پھر ثابت گرم مصالحہ ڈال کر ساتے کریں
پھر اس میں لہسن ادرک، ٹماٹر, کٹی لال مرچ ،زیرہ ،نمک، دہی
ڈال کر بھون لیں
بھیگے ہوئے چاول مصالحے میں ڈال دیں اور چاول سے ایک انچ اوپر پانی ڈالیں اور پکنے دیںسبزیاں ڈالیں. سبز مرچ بھی ڈال دیں
چاول کا پانی خشک ہو جائے تو پسا گرم مصالحہ چھڑک کر 10 منٹ کے لئے ہلکی آنچ پر ڈھک دیں
کسی بھی قسم کے رائتے کے ساتھ سرو کریں