Dal Chana Fry
Ingredients
- Gram lentil. 250 grams
- Oil. 1/4 cup
- Onions. 1 Medium
- Garlic Ginger. 1 tablespoon
- tomato. 1 Medium
- Green chilli. 3
- Dried red chilli. 3
- Salt. to taste
- Red chilli. 2 teaspoons
- Turmeric. 1/2 teaspoon
- Green coriander. 4 tablespoons
- Lemon juice. 1 tablespoon
- Black pepper. 1/2 teaspoon
- All spice powder 1/4 teaspoon
Method :
- Wash and soak gram lentils then boil
- Add green chillies and dried red chillies in oil
- Finely chop the onion and lightly fry in oil. Then add the garlic ginger paste, chopped tomatoes. When the tomatoes are melted, add salt, red chilli powder and turmeric and fry. Also add a little water so that the spices do not burn
- When the spices are fried, add the steamed gram lentils. Add finely chop green coriander and add 1/4 cup water and cover with a low heat.
- When the lentils are well cooked, add pepper, all spice powder and serve with lemon juice.
دال چنا فرائی
اجزاء
چنادال . 250 گرام
آئل. 1/4کپ
پیاز. 1 میڈیم
لہسن ادرک. 1 کھانے کا چمچ
ٹماٹر. 1 میڈیمy
سبز مرچ. 3
خشک لال مرچ. 3
نمک. حسبِ ذائقہ
پسی لال مرچ. 2 چاے کے چمچ
ہلدی. 1/2چاے کا چمچ
سبز دھنیا. 4 کھانے کے چمچ
لیمن جوس. 1 کھانے کا چمچ
کٹی کالی مرچ. 1/2چاے کا چمچ
گرم مصالحہ. 1/4چاےکا چمچ
ترکیب
چنے کی دال دھو کر بھگو دیں پھر ابال لیں
آئل میں سبز مرچ اور خشک لال مرچ ساتے کریں
پیاز باریک کاٹ لیں اور آئل میں ہلکا سا ساتے کریں. پھر لہسن ادرک پیسٹ ،چاپ ٹماٹر ڈالیں. جب ٹماٹر گھل جائیں تو نمک، پسی ہوئی لال مرچ اور ہلدی ڈال کر بھون لیں. ساتھ ہی ہلکا سا پانی ڈالیں تاکہ مصالحہ جلے نہیں
جب مصالحہ بھن جائے تو ابلی ہوئی چنے کی دال ڈال دیں. ہرا دھنیا باریک کاٹ کر ڈالیں اور1/4کپ پانی ڈال کر آنچ ہلکی کر کے ڈھک دیں.
جب دال اچھی طرح سے پک جائے تو کالی مرچ، گرم مصالحہ چھڑکیں اور لیمن جوس ڈال کر سرو کریں