Talbinah
تلبینہ
اجزاء :
جو کا دلیہ. 1/2کپ
پانی. دو گلاس
کھجور. 6
شہد. 4 کھانے کے چمچ
دودھ. 2 کپ
بادام پستے. حسبِ ضرورت
ترکیب :
جو کے دلیے کو دھو کر پانی میں بھگو دیں پھر اسی پانی میں ابال لیں. جب دلیہ گل جائے تو اس میں دودھ ڈال دیں. کھجور کو دھو کر بیج نکال دیں تو باریک کاٹ کر ڈال دیں. چاہیں تو میش کر کے بھی ڈال سکتے ہیں. جب دلیہ گل جائے اور کھیر کی طرح گاڑھا ہو جائے تو شہد اور بادام پستے باریک کاٹ کر ڈال دیں اور سرو کریں.
Talbinah
Ingredients:
Barley porridge. 1/2 cup
Water. Two glasses
dates . 6
Honey. 4 tablespoons
Milk. 2 cups
Almonds Pistachios. As required
Method :
Wash the barley porridge and soak it in water then boil it in the same water. When the porridge is tender , add milk. Wash the dates and remove the seeds, then finely chop them. If you want, you can mash it and put it. When the porridge cook and thickens like pudding,add honey, finely chop almonds and pistachios and serve.